Goede voornemens!

Als het einde van de vakantie nadert, duiken ze vanzelf weer op: de goede voornemens. Na een paar weken batterijen opladen komt de energie weer vrij waarmee een mens denkt  zijn leven te veranderen. Vanaf nu zal ik… gezonder eten, meer bewegen, mij niet meer opjagen in onbenulligheden op het werk en geen uren meer voor TV hangen. Herkenbaar? Na een vakantie is er  bijna altijd een verlangen naar een ander leven.

Waarom slagen we er dan toch niet in om onze voornemens op lange termijn in nieuw gedrag om te zetten? Hoe komt het dat we toch weer snel in onze oude patronen vervallen?

Er zijn wellicht een paar oorzaken die hier een rol in spelen. Ten eerste is een vakantiecontext heel anders dan een werkcontext. Op vakantie hebben we veel energie en weinig to do’s op onze planning. Onze batterijen blijven dus goed opgeladen. We vergeten dan gemakkelijk dat het in onze werkcontext soms wel eens de omgekeerde situatie is; minder energie en veel taken.

Daarnaast leggen we de lat soms te hoog.  We zijn niet tevreden met één concrete gedragsverandering, maar willen plots een totaal ander leven. En tot slot speelt de vaagheid van onze verlangens soms een rol in het falen van onze goede voornemens.  We weten namelijk niet altijd goed wat we precies anders willen.

Zin om het dit jaar eens anders aan te pakken? Hierbij alvast drie tips om je een eind op weg te zetten.

Tip 1: Kies een gedragsverandering die bij jou past.

Uiteraard dat je uit je comfortzone zal moeten komen bij het invoeren van een nieuwe gewoonte, maar zorg er voor dat het haalbaar blijft. Als je niet gewoon bent om te bewegen, zal het je wellicht niet lukken om plots te gaan voor drie intensieve sportsessies per week, maar is het realistischer om elke week twee wandelingen in te lassen. Ga dus eerder voor het ‘kleine’ verschil dan voor de grote stretch.

Tip 2: Ga voor één actie per dag.

Eén actie per dag maakt het behapbaar. Het is bovendien noodzakelijk dat je je actie zo specifiek mogelijk formuleert. Zo kan je effectief checken of je je doel voor de dag behaald hebt. Plan dus niet om morgen gezonder te gaan eten, maar om zeker 3 porties groenten op je bord te hebben gehad.

Door een afspraak met jezelf te maken en die na te komen, bouw je bovendien een pak zelfvertrouwen op. Dit is wat je nodig hebt om op lange termijn goede voornemens waar te maken.

Tip 3: Installeer een goede gewoonte voor het ontbijt!

Onlangs las ik het boek van Laura Vanderkam “What the most succesful people do before breakfast”. Zij stelt dat de kans groter is dat je een belofte aan jezelf verbreekt tegen de avond dan in de vroege ochtend. Je begint de dag namelijk met een goed gevulde batterij, maar naar mate de dag vordert neem je voortdurend energie op uit die bron. Zelfdiscipline kost ons ook energie, vandaar dat het ‘s avonds moeilijker wordt om uit je luie zetel te komen, dan dat je in de ochtend bijvoorbeeld begint met een goede portie beweging. Welke gewoonte zou jij kunnen installeren vóór het ontbijt?

Tot slot kan je veel leren uit je eigen ervaringen. Denk eens aan de patronen die jij definitief doorbroken hebt? Wanneer ben je er wel in geslaagd om een voornemen om te zetten in een concrete gedragsverandering?

Zin om samen met mij te bekijken hoe je je goede voornemens écht kan waarmaken?
Maak een afspraak door me te bellen op het nummer 0496/38.33.26

 

Isabelle@2Bme.be