Stop de strijd!

De strijd met de kilo’s (zucht). Bestaan er eigenlijk vrouwen die er geen last van hebben? En wat is hun succesformule dan? Zelf worstelde ik jaren met mijn gewicht. Hoewel ik nu ondertussen 20 kilo afgevallen ben en al twee jaar  “stabiel” ben, blijven er toch zo van die momenten.

Je kent ze wel… Plots staat er een bepaald getal op de weegschaal waar je niet meer blij mee bent. Of voel je dat er een bepaalde broek niet meer past. Eet je voor TV een volledig pak koekjes op. Of kijk je in de spiegel en zie je plots een opgeblazen versie van jezelf.

En bam, de innerlijke criticus heeft de opening gevonden om genadeloos toe te slaan en er begint een stemmetje in je hoofd op hol te slaan: “Niet goed bezig hé?!” of “Is het weer zover?!” “Je zou nu toch écht weer werk moeten maken van je gewicht!” “Wordt het geen tijd om terug wat meer te bewegen?!”

Daar is dat oordeel weer! Waarom zijn we toch zo hard voor onszelf?

Wellicht worden we allemaal bewust of onbewust beïnvloed door de maatschappij waarin we leven. De beste, meest succesvolle, mooiste mensen krijgen het meeste erkenning. We streven er met z’n allen naar om er bij te horen en te passen in het maatschappelijk plaatje van succes.

En allicht heeft ook onze opvoeding zijn steentje bijgedragen aan de strengheid waarmee we onszelf beoordelen.  Of zijn wij (vrouwen)  van nature veeleisende perfectionisten die zelden tevreden zijn over onszelf?

Hoe het ook zij, ik staak de strijd!

Het verlangen om perfect te zijn ruil ik graag in voor een andere droom; het verlangen naar échte innerlijke rust. Ik droom van een generatie vrouwen (mezelf incluis) die zichzelf graag zien, die voelen wat hun innerlijke schoonheid is, die weten wat hun bijdrage aan de wereld is.

Op dat moment val je niet meer samen met je outfit of met de kilo’s op je weegschaal, je bent immers zoveel méér dan dat! Jezelf beperken tot die twee zaken is de wereld heel veel schoonheid onthouden…

Hoe die droom verwezenlijken? Er bestaan helaas geen “quick wins”. Het spreekt voor zich dat het nieuwste dieet of de laatste trend in fitness je niet helpen om te connecteren met je mooiste zelf.

Maar misschien begint het gewoon met in de spiegel te kijken,  naar je lichaam te kijken en je dankbaarheid uit te spreken naar het lijf dat je elke dag draagt. Misschien kan je terug proberen voelen hoe het is om thuis te komen en te wonen in je eigen lichaam.

Een moeilijke opdracht? Troost je, je bent niet alleen. En bovendien, in deze oefening zit geen einddoel, niet wéér een lat die je te halen hebt. De intentie om je lichaam, en dus ook jezelf, graag te zien is genoeg.

Misschien wil je wat meer ondersteuning in het staken van de strijd?  Geef me een seintje, dan bekijken we samen hoe ik jou kan helpen om tot je mooiste zelf te komen!

Isabelle@2Bme.be